Ramazan ayında iftar- sahur arasındaki sürenin azlığı, iftar saatinin geç olması ve son yıllarda artan ev dışı sahur yemekleri ile oruç tutanların da oruç tutmayıp iftarlara iştirak edenlerin beslenme düzenleri değişmektedir. Ramazan ayında ve sonrasında kilo atışı ile ilgili şikayetler artmaktadır.Özellikle insülin direnci ve hipotiroidi gibi sağlık sorunu yaşayan kişiler bu dönemde kilo alımından daha çok şikayet etmekteler.Bu nedenle ramazan ayından sonra beslenme ve hayat düzenini hemen normale çevirmek gerekir.Bunu için neler yapılmalı
- Ramazan ayı boyunca iftarın geç sahurun erken olması birçok kişide gece uyumayıp gündüz uyuma alışkanlığı oluşturuyor ve beraberinde gece yemeklerini getiriyor.Gece 2-4 arası kan şekeri günün en düşük seviyesine ulaşır.Bu saatlere yakın zamanlarda kan şekeri yemeklerle yükseltildiğinde vücut gece yüksek kan şekeri seviyesine alışıyor ve sürekli o sınırı istiyor.Bu durum kişiyi gece beslenmelerine itiyor.İlk yapılması gereken uyku düzenini normalleştirerek gece beslenmelerini bırakmak olmalı.Saat 19-20 arası yenilen bir akşam yemeği ve 2-3 saat sonra tüketilen bir ara öğün düzenine geçmek gerekir.
- Kültürümüzde tatlı ramazan ayının olmazsa olmazlarından.Ramazana ayına özel tatlımız bile var. Tatlıyı haftada 1-2 ye indirerek sütlü tatlıları tercih etmeye özen gösterin.
- Su tüketimi bir çok insanda ramazan ayı ile azaldı.Yaz aylarında sıcağın etkisini de düşünerek 2-3 litre su tüketimine hemen başlanmalı.Suyun zayıflamada ve kabızlığın giderilmesinde, zararlı maddelerin vücuttan atılmasında, vücudun elektrolit dengesinin sağlanmasında çok etkili olduğunu unutmayın.İlk dönemde su tüketmek zor olabilir, unutulabilir.Ana öğünler ve ara öğünlerden önce veya sonra 1-2 bardak su içilmesi düzenli su içmeyi sağlayarak unutmaları önleyebilir.
- Kahvaltının en önemli öğün olduğunu unutmayın. Sağlıklı ve doyurucu bir kahvaltı, ara öğünlerle desteklendiğinde günün devamında metabolizmanın hızlanmasını sağlar ve aşırı acıkmayı önler.Sabah çok geç saatlere kalmadan yapılan peynir, zeytin, domates maydanoz gibi yeşillikler, yumurta ve 1-2 dilim ekmekten oluşan kahvaltı gün içindeki aktiviteleriniz için hem enerji hem de motivasyon olacaktır.
- Uzun süreli aç kalmak metabolizma hızını azaltıyor.Hem kan şekerinin normal seviyesine dönmesi hem de metabolizmanın hızlanması için 3 ana ve 2-3 ara öğün tüketmeye başlayın.
- Ramazan ayında sekteye uğrayan bir diğer aktivite de egzersizler ve yürüyüşler.Haftada 4-5 gün 30-60 dakika egzersiz yapmaya başlamak metabolizmanın hızlanması ve kabızlığın giderilmesi için çok önemlidir.
- Ramazan geleneği olan pideyi yemek çok keyifliydi.Tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği gibi posa ve vitamin mineral oranı yüksek ekmeklere beslenmemizde yer vermeye başlamalıyız.
- Yemek yenilen vaktin azlığı ve tatlı tüketiminin artması ile ramazan ayında azalan sebze meyve tüketimini arttırmaya başlammalıyız.Günlük önerilen sebze ve meyve miktarı4- 9 porsiyondur.Sebze ve meyvelerin içerdikleri vitamin , mineral, posa ve düşük kalori nedeni ile vücut direncinin arttırılmasında, kabızlığın giderilmesinde ve zayıflamanın hızlandırılmasında etkili olduğu artık herkes tarafından biliniyor.
- İftariyelik adı altında tüketilen ve yüksek kalori içeren sucuk, pastırma, kaymak, tereyağı gibi besinleri evden uzaklaştırmak, peynir çeşitleri, zeytin,reçel gibi besinleri de akşam sofralarında uzaklaştırmak gerekir.